Valerie Sutton

Inventor

1951 –

13 Views

Who is Valerie Sutton?

Valerie Sutton is de ontwikkelaar van de movement notation en was danseres.

Ze werd geboren in Manhattan, in New York, en is de dochter van een arts als vader en een dichteres en model als moeder. Toen ze zes maanden was verhuisden ze naar Corning waar haar vader arts werd. Ze leefde in Corning tot ze acht jaar oud was en verhuisde toen naar Corona de Mar waar ze de rest van haar jeugd doorbracht. Als volwassene verhuisde ze naar San Diego waar ze nog steeds leeft.

Onder invloed van de Disney animaties als ook het theater en de dans wereld in Holywood wekte haar interesse voor beweging.

Ze ontwikkelde een systeem dat bekend werd als MovementWriting wat later bekend werd als de "International Movement Writing Alphabet" de IMWA, die onderverdeeld kan worden in vijf secties:

⁕DanceWriting, beschrijft dans choreographie

⁕SignWriting, beschrijft gebarentalen

⁕MimeWriting, beschrijft klassieke mime en gebaren

⁕SportsWriting, beschrijft activiteiten als gymnastiek, schaatsen, skateboarden en karate

⁕ScienceWriting, beschrijft fysieke therapie, lichaamstaal, bewegingen van dieren, en andere vormen van beweging.

De ontwikkeling van DanceWriting startte in 1966 toen Sutton slechts 15 jaar oud was tijdens haar training als ballerina. Ze gebruikte stokfiguren voor haar eigen gebruik. Vier jaar later ging ze naar Kopenhagen waar ze haar opleiding vervolgde bij het Koninklijk Deens Ballet. In de volgende twee jaar gebruikte ze haar systeem om de historische ballet bewegingen vast te leggen die de traditie zijn van het Deense ballet en vergeten dreigde te worden. Het eerste DanceWriting boek, Sutton Movement Shorthand, The Classical Ballet Key, Key One, kwam uit in december 1973. Binnen een jaar was het al verouderd omdat het systeem verbeterd werd. In de herfst van 1974, werd ze uitgenodigd haar systeem te leren aan de leden van het RDB.

We need you!

Help us build the largest biographies collection on the web!

Born
Feb 22, 1951
United States of America
Lived in
  • Manhattan

Submitted
on July 23, 2013

Citation

Use the citation below to add to a bibliography:

Style:MLAChicagoAPA

"Valerie Sutton." Biographies.net. STANDS4 LLC, 2021. Web. 3 Dec. 2021. <https://www.biographies.net/people/en/valerie_sutton>.

Discuss this Valerie Sutton biography with the community:

0 Comments


    Browse Biographies.net